fbpx

ZWIJGEN IS GEEN OPTIE

Wouter Torfs

Nog 61 keer slapen en het is zover! Dan is het 20 april en vindt ons evenement ‘Imagining the organization of the future’ plaats. ‘Ons’, omdat het idee is ontstaan op een zonnige namiddag ten huize van James en Micky Bampfield van Quinx. James en Micky droomden van een dag rond organisaties voor de toekomst en ik droomde mee. Nadien stelden wij het idee voor aan de CEO- council en de stichters van choco: Krist, Steven en Veerle. Iedereen had er goesting in. We zijn samen beginnen bouwen en geven het idee nu handen en voeten. Het hele project groeit heel organisch…

Wat ons verbindt, buiten het simpele feit dat we mannen en vrouwen van vlees en bloed zijn die midden in de arena van het leven staan, is het geloof en de ambitie dat het in onze bedrijven écht anders en beter kan. En dat het ook in andere bedrijven écht anders en beter kan. We geloven dat een onderneming die zich een organisatie van de toekomst wil noemen veel meer kan en moet zijn dan een machine die alleen gericht is op economische waardecreatie voor de aandeelhouders. Ze streeft daarentegen waarde na in alle betekenissen van het woord en voor elke stakeholder.

Wij hebben een droom! En we zijn ervan overtuigd dat zwijgen geen optie is. (By the way: ‘zwijgen is geen optie’ is ook de inspirerende blog van twee jonge, positieve kerels.)

Daarom willen we nadenken over de purpose en de ziel van een organisatie van de toekomst. Over de échte why van onze bedrijven en organisaties. We willen onderzoeken of de purpose van onze medewerkers en klanten op enige manier resoneert met de purpose van onze bedrijven. En of er daarnaast manieren zijn om ervoor te zorgen dat alle facetten van wie je bent ook echt inzetbaar zijn op het werk. Wellicht ligt daar de sleutel voor gelukkige medewerkers die zorgen voor gelukkige klanten die op hun beurt zorgen voor gelukkige bedrijven.

Door de grenzen tussen leiderschap en macht te verkennen, gaan we ook op zoek naar nieuwe vormen van leiding geven. Tenslotte willen we het hebben over echt partnerschap met al wie jouw onderneming omringt en over ‘de energie van geld’, wellicht nog één van de grootste taboes binnen bedrijven.

Het lijken ons stuk voor stuk thema’s die het onderzoeken waard zijn, zonder oogkleppen en met reisgenoten die samen mee op weg gaan.  Want één ding weten wij zeker: dat is dat wij ‘hét’ niet weten en niemand van ons het evangelie in huis heeft. Daarom zijn we gepassioneerd om de weg naar de organisatie van de toekomst samen met jullie te verkennen. De reis heeft geen eindbestemming: het gaan van de weg is het doel van de reis.

Wij denken dat bedrijven en ondernemers zich constructief moeten opstellen in de samenleving en een bron van inspiratie kunnen zijn. In deze soms barre tijden is er immers nood aan mensen die bruggen bouwen met nieuwe ideeën. Wij denken dat, wanneer positieve en veerkrachtige mensen zich verbinden, er veel positieve energie vrijkomt. Misschien kan dat proces een impuls geven voor een beweging rond de organisaties van de toekomst. Laat ons de eerste stap zetten.

Nog 61 keer slapen… ik kijk er écht naar uit!
Want zwijgen is geen optie!

Wouter Torfs